Asbestemming

Uiteindelijk komt dan toch die moeilijke keuze: Wat gaat u doen met de as van uw dierbare? Welke behoefte heeft u zelf? Welke behoeften hebben eventuele andere nabestaanden? Heeft uw dierbare zelf bij leven aangegeven wat hij/zij zou wensen? Met behulp van de informatie op deze pagina’s willen wij u een zo volledig mogelijk beeld geven van de mogelijkheden die er vandaag de dag zijn rondom de bestemming van de as.

In principe zijn er op hoofdlijnen wettelijk gezien twee asbestemmingsmogelijkheden:
Het bewaren van de as, of het verstrooien van as. De crematoria van SCB Zoom- en Zegestede bieden een aantal mogelijkheden met betrekking tot het bewaren van de as van‚ uw overleden dierbare. We  hebben  deze voor u zo volledig mogelijk op een rijtje gezet.

Brochure mogelijkheden Asbestemming

Gedenkartikelen catalogus

Voor het uitkiezen van gedenkartikelen kunt op onze online catalogus alvast een idee op doen wat de mogelijkheden zijn. U vindt hier een uitgebreid overzicht van de vele gedenkartikelen die er te vinden zijn. Indien u een keuze wenst te maken kunt u dit doen door het wensenlijstje in te vullen. Onze medewerkers nemen dan met u contact op voor het maken van een afspraak. Wij helpen u graag persoonlijk om een goede keuze te maken.

Wettelijke bewaartermijn van een maand.
Nadat een crematie heeft plaatsgevonden, krijgt u als nabestaande(n) niet meteen de beschikking over de as van uw dierbare. In Nederland is het wettelijk zo geregeld dat de asbus met daarin de as gedurende maand bewaard moet blijven in de Algemene Nis van het crematorium. De Algemene Nis is een afgesloten ruimte die niet toegankelijk is voor publiek. 

Wij hopen u te kunnen helpen bij het maken van uw keuze. Mocht u na het lezen van deze informatie de behoefte hebben om persoonlijk nader geïnformeerd te worden, dan kunt u uiteraard altijd een afspraak maken met een van onze medewerkers. Zij staan u graag te woord en informeren u vakkundig en met zorg.

Voor het maken van een afspraak kunt u telefonisch contact opnemen met de afdeling Asbestemming op 0164 – 74 54 22 (tussen 09.00 en 12.30 uur) of een email sturen naar asbestemming@zoomenzegestede.nl.

Snel naar

  • Zoomstede
  • Zegestede
  • Na de crematie
  • Verstrooiing
  • Gedenkartikelen catalogus
  • Herinneringsboek
  • Formulier
  Nissenmuur
  Plaatsing in de nissenmuur. De nissenmuur bestaat uit meerdere muren die allemaal twee of drie etages hoog zijn. Elke etage bevat nissen waarin maximaal twee urnen kunnen worden geplaatst. De nissen worden na plaatsing van de urn afgedekt met een gedenkplaat. Ook bestaat er een mogelijkheid om twee nissen naast elkaar te kiezen waarbij een gedenkplaat beide nissen afdekt.

  • Prijs v.a. € 1.245,- inclusief 10 jaar huur en gedenkplaat.
  Zuilentuin
  Plaatsing in de Zuilentuin. In de zuilentuin kunnen maximaal twee urnen worden geplaatst in een urnenkelder. Op de gedenkplaat kan na bijzetting van de urn een staand monument worden geplaatst. Diverse vormen en materialen zijn mogelijk.

  • Prijs v.a. € 1.543,- inclusief 10 jaar huur, exclusief monument.
  Columbarium
  Het columbarium is vergelijkbaar met de nissenmuur. Echter, in het columbarium wordt de urn (weerbestendig) bijgezet in een open ruimte die wordt afgesloten met een transparante afdekplaat. Dit betekent dat de urn voor u zichtbaar blijft.

  • Prijs v.a. € 600,- inclusief 10 jaar huur, exclusief buitenurn.
  Urnenterp
  In een terp (verhoging in het landschap) die is gecreerd op het terrein van het crematorium kunnen – in een betonnen keldertje – maximaal twee urnen worden bijgezet. Het keldertje wordt afgesloten met een gedenkplaat.

  • Prijs v.a. € 1.645,- inclusief 10 jaar huur en gedenkplaat.
  Lelieblad
  Aan de rand van de vijver in het urnenpark kan op een granieten lelieblad een granieten urn – waarin de naam van uw dierbare kan worden gegraveerd – worden bijgezet. De granieten leliebladeren en granieten urnen vormen een harmonieus geheel met de natuurlijke omgeving en de diverse beelden die in het urnenpark zijn geplaatst.

  • Prijs v.a. € 3.264,- inclusief 10 jaar huur en monument.
  Paddenstoel / vlinder
  In de urnentuin is er ook de mogelijkheid voor het plaatsen van urntjes voor kindjes. In de vorm van een vlinder en een paddenstoel. Onder de stippen van de vlinder en paddenstoel worden de urntjes geplaatst.

  • Prijs v.a. € 610,- inclusief 10 jaar huur en monument
  Familie strooiveld
  Een asverstrooiing op het terrein van SCB Zoom en Zegestede vindt standaard plaats op het familiestrooiveld. In onderling overleg wordt een afspraak gemaakt met betrekking tot de datum en het tijdstip waarop de verstrooiing van de as plaats zal vinden. De as wordt voor deze gelegenheid vanuit de asbus overgebracht in een zogenaamde asverstrooier. In uw aanwezigheid kan een van onze medewerk(st)ers voor de verstrooiing van de as zorgdragen, maar u mag eventueel ook zelf de as van uw dierbare verstrooien.

   

  Kinder strooiveld / vlindertuin
  Voor het verstrooien van de as van een overleden kindje is er een speciaal kinderstrooiveld aangelegd. U kunt ervoor kiezen om hier de as van uw overleden kind(je) te verstrooien maar dit is uiteraard geen verplichting.

  Eigen plaatsje

  Als u wilt verstrooien op het terrein van Crematorium Zoomstede, maar toch een vorm wenst om uw dierbare te kunnen gedenken, dan kan er op de plek waar u de as van uw dierbare verstrooid een granieten gedenkplaatje worden geplaatst. De huurperiode voor dit plaatsje is tien jaar en kan daarna worden verlengd.

  • Prijs v.a. € 1.047,- inclusief 10 jaar huur en gedenkplaatje
  Urnentuin

  De urnentuin op het terrein van crematorium Zoomstede bestaat uit een bosrijk gedeelte waar in een keldertje maximaal 2 urnen kunnen worden bijgezet. Een (latere) tweede plaatsing en belettering is mogelijk. Na de bijzetting wordt het keldertje afgedekt met een gedenkplaat van 50 x 55 cm.

  • Prijs v.a. € 1.927,- inclusief 10 jaar huur en de gedenkplaat.

   

  Urnenwal

  In de urnenwal wordt de urn geplaats in een keldertje in de wal en afgesloten met een staande gedenkplaat. Er is ruimte voor maximaal 2 urnen.

  • Prijs v.a. € 1.852,- inclusief huur 10 jaar.
  Basaltzuil
  In de staande basaltzuilen kunnen een of twee urnen worden geplaatst. De zuilen bevinden zich aan begin van het urnenpark en gaan mooi op in de natuurlijke omgeving.

  • Prijs v.a. € 2.042,- inclusief huur 10 jaar.
  Keien plantsoen
  Dit plantsoen beschikt over monumenten van kunststof, in de vorm van een ronde kei en een geëtst en gepatineerd zinken blad. Hieronder bevindt zich een grafkeldertje met daarin plaats voor 2 urnen. In het midden van dit plantsoen is een uniek monument geplaatst, een handgemaakte terrazzo zuil met daarop een Yin-Yang schaalelement en ook in de zuil is plaats voor de as van 2 personen.

  • Prijs v.a. € 2.975,- inclusief huur 10 jaar
  Ring van Licht

  Op een prominente plek in het urnenpark van Crematorium Zegestede ligt een terp met daarop een bijzonder glasmonument. In dit symbolische kunstwerk, dat de naam Ring van Licht heeft gekregen, zijn 45 afzonderlijke keldergrafjes gecreëerd. In ieder daarvan kunnen twee urnen worden geplaatst. Deze worden afgesloten met cortenstalen platen, voorzien van een glazen gedenkplaat.

  De prachtige ligging naast de vijver met haar vier fonteinen versterkt de sereniteit en symboliek van dit door Bart Valkenburg vervaardigde kunstwerk.

  “De glazen panelen wijzen met de punt omhoog als eerbetoon aan het licht. De in het glas versmolten ringen beelden verbondenheid en eeuwigheid uit. De ruimte tussen de panelen duidt op toegankelijkheid, terwijl de naar binnen gerichte plaatsing ervan staat voor reflectie en bezinning.”

  Bart van Valkenburg, kunstenaar van het glasmonument

  • Prijs v.a. € 1.750,- inclusief huur voor 10 jaar en glazen naamplaatje.
  Gekleurde ringen van verbondenheid

  Het glasmonument wordt gecompleteerd door vijf houten zuilen die de Ring van Licht gedeeltelijk omarmen. Iedere zuil biedt plaats aan maximaal twee urnen en wordt opgesierd met een uniek glazen kunstwerk in de stijl van het gehele monument.

  • Prijs v.a. € 3.540,- inclusief huur 10 jaar
  Familie strooiveld Zegestede
  Een asverstrooiing op het terrein van SCB Zoom en Zegestede vindt standaard plaats op het familiestrooiveld. In onderling overleg wordt een afspraak gemaakt met betrekking tot de datum en het tijdstip waarop de verstrooiing van de as plaats zal vinden. De as wordt voor deze gelegenheid vanuit de asbus overgebracht in een zogenaamde asverstrooier. In uw aanwezigheid kan een van onze medewerk(st)ers voor de verstrooiing van de as zorgdragen, maar u mag eventueel ook zelf de as van uw dierbare verstrooien. Ook is het mogelijk om bij Crematorium Zegestede te kiezen voor een Basaltnaamplaatje naast het strooiveld.

  Aluminium zuil

  De zuil is gemaakt van gegoten aluminium en de nissen (plaats voor 2 urnen) zijn afgesloten met een herdenkplaat van natuursteen.

  > Prijs v.a. € 1.575,- inclusief huur 10 jaar en gedenkplaat.

  Basalt naamplaatje

  Als u wilt verstrooien op het terrein van Crematorium Zegestede, maar toch een vorm wenst om uw dierbare te kunnen gedenken, dan kan er op de plek waar u de as van uw dierbare verstrooit een Basalt naamplaatje worden geplaatst. De huurperiode voor dit plaatsje is tien jaar en kan daarna worden verlengd.

  Prijs v.a. € 777,- inclusief 10 jaar huur en de basaltsteen

  Ongeveer 3 weken na de crematie ontvangt de opdrachtgever van de crematie (degene die het opdrachtformulier voor de crematie ondertekend heeft) een brief van het crematorium.  In deze brief wordt de opdrachtgever geïnformeerd over de mogelijkheden van de asbestemming. Op het formulier bij de brief kan de keuze aangegeven worden of er kan een afspraak gemaakt worden met de afdeling Asbestemming voor meer informatie. Vanwege de Wet op de Lijkbezorging blijft de urn de eerste vier weken bij het crematorium, voordat deze kan worden opgehaald. Dit is wettelijk zo vastgelegd.

  Als u als opdrachtgever de urn komt ophalen, dient u zich te identificeren. Dit kunt u doen door uw paspoort of rijbewijs te laten zien. Deze identificatie is nodig om er zeker van te zijn dat de urn aan de juiste persoon wordt meegegeven. Indien u als opdrachtgever de urn niet zelf komt ophalen, dan is dit alleen mogelijk als u hiervoor iemand anders machtigt. Een standaard machtigingsformulier treft u hiervoor aan op onze website.

  U krijgt de as van uw dierbare overhandigd in een standaard urn. Tevens treft u bij de urn het steentje aan dat tijdens de crematie mee is geweest in de oven. Het steentje dient ter identificatie van de overledene.  De urn krijgt u mee in een speciaal daarvoor bestemde tas.

  Standaard urn Tasje standaard urn

  Natuurlijk kunt u ook direct of op een later tijdstip een keuze maken uit onze collectie gedenkartikelen. 

  Niet alleen met betrekking tot het bewaren van as zijn er een groot aantal mogelijkheden, ook ten aanzien van het verstrooien van as zijn er een aantal mogelijkheden waaruit u een keuze kunt maken. Een aantal van deze mogelijkheden hebben wij voor u op een rijtje gezet.

  Familie strooiveld
  Een asverstrooiing op het terrein van SCB Zoom en Zegestede vindt standaard plaats op het familiestrooiveld. In onderling overleg wordt een afspraak gemaakt met betrekking tot de datum en het tijdstip waarop de verstrooiing van de as plaats zal vinden. De as wordt voor deze gelegenheid vanuit de asbus overgebracht in een zogenaamde asverstrooier. In uw aanwezigheid kan een van onze medewerk(st)ers voor de verstrooiing van de as zorgdragen, maar u mag eventueel ook zelf de as van uw dierbare verstrooien.

   

  Kinder strooiveld / vlindertuin
  Voor het verstrooien van de as van een overleden kindje is er een speciaal kinderstrooiveld aangelegd. U kunt ervoor kiezen om hier de as van uw overleden kind(je) te verstrooien maar dit is uiteraard geen verplichting.

  Familie strooiveld Zegestede
  Een asverstrooiing op het terrein van SCB Zoom en Zegestede vindt standaard plaats op het familiestrooiveld. In onderling overleg wordt een afspraak gemaakt met betrekking tot de datum en het tijdstip waarop de verstrooiing van de as plaats zal vinden. De as wordt voor deze gelegenheid vanuit de asbus overgebracht in een zogenaamde asverstrooier. In uw aanwezigheid kan een van onze medewerk(st)ers voor de verstrooiing van de as zorgdragen, maar u mag eventueel ook zelf de as van uw dierbare verstrooien. Ook is het mogelijk om bij Crematorium Zegestede te kiezen voor een Basaltnaamplaatje naast het strooiveld.

  Eigen plaatsje

  Als u wilt verstrooien op het terrein van Crematorium Zoomstede, maar toch een vorm wenst om uw dierbare te kunnen gedenken, dan kan er op de plek waar u de as van uw dierbare verstrooid een granieten gedenkplaatje worden geplaatst. De huurperiode voor dit plaatsje is tien jaar en kan daarna worden verlengd.

  • Prijs v.a. € 1.047,- inclusief 10 jaar huur en gedenkplaatje
  Ballonverstrooiing
  Ballonverstrooiing is een nieuwe vorm van asverstrooiing. De ballon (bestaande uit natuurlatex) wordt gevuld met een aanzienlijk deel van de as en met helium. Als het de wens is dat alle as door middel van een ballon de vrijheid krijgt, zal er vanwege het totale gewicht van twee ballonnen gebruik worden gemaakt. Na het loslaten van de ballon zal deze vredig gaan stijgen. De aanwezigen kunnen de ballon in alle rust 5 tot 30 minuten volgen. Op een hoogte van 20 tot 25 kilometer wordt de druk op de ballon zo groot dat deze knapt en zo wordt de as verstrooid over de vier windstreken.

  Prijs v.a. € 750,- exclusief kilometervergoeding

  Verstrooien op zee
  Het is mogelijk om de as van uw dierbare te (laten) verstrooien op de Noordzee. Verstrooien op de Noordzee kan per schip of per vliegtuig, vertrekkend vanuit verschillende locaties. Afhankelijk van uw persoonlijke behoefte kunt u hierbij wel of niet aanwezig zijn. Indien u niet aanwezig wenst te zijn, ontvangt u achteraf schriftelijk bericht wanneer de verstrooiing heeft plaatsgevonden. Wenst u de verstrooiing wel bij te wonen, dan kunt u hiervoor contact opnemen met een van onze medewerk(st)ers.

  Prijs per schip v.a. € 44,- zonder bijzijn van familie

  Prijs per vliegtuig v.a. € 68,- zonder bijzijn van familie

  Een eigen herdenkboom

  Na het afscheid van een dierbare hebben veel mensen behoefte aan een vaste plek van troost. Boomkwekerij J. van Aken en ZN B.V. biedt een veelgevraagde oplossing waarmee de as van uw dierbare symbolisch voortleeft in een eigen herdenkboom. Een prachtige boom die jarenlang op een betekenisvolle plek naar keuze met u meegroeit.

  Voor meer informatie kunt u kijken op: www. herdenkboom.nl of contact opnemen met het kantoor van Boomkwekerij J. van Aken in Oudenbosch telefoon 0165-313134.

  Bekijk hier onze collectie met gedenkartikelen. Diverse urnen, sieraden, glasrelieken, kijkt u rustig eens rond om te zien wat voor mogelijkheden er zijn. Natuurlijk voorzien wij u graag en geheel vrijblijvend van advies.

  Herinneringsboek
  In het Herinneringsboek worden op uw verzoek de namen, geboorte- en overlijdensdatum van uw overleden dierbare opgenomen. Het is een bijzondere manier om de gedachten aan uw dierbare op een speciale en waardige manier in herinnering te houden. 

  De teksten en afbeeldingen worden door een kalligraaf in Engeland met de hand vervaardigd, waarna deze gegevens een plaats krijgen in het Herinneringsboek. Het Herinneringsboek heeft zowel bij crematorium Zoomstede als Zegestede, een vaste plaats bij de afdeling asbestemming en wordt in een speciaal hiervoor ontworpen kabinet tentoongesteld. Wanneer u op het bij de asbestemmingsbrief bijgevoegde invulformulier aangeeft de basisgegevens van de overledene in het Herinneringsboek te willen laten verwerken, wordt dit kosteloos gedaan. Tegen meerprijs kunt u er  ook voor kiezen de tekst uit te laten breiden of er een afbeelding bij te laten plaatsen.

  Het herinneringsboek ligt opengeslagen op de pagina met de datum van vandaag. Op deze pagina staan de namen van de op die datum overleden dierbaren vermeld. Het herinneringsboek is van maandag tot en met vrijdag te bezoeken tussen 09.30 en 13.00 uur (behalve op zon- en feestdagen). Wilt u het boek op een ander tijdstip bezoeken, neem dan telefonisch contact op met de afdeling Asbestemming.