Asbestemming

Uiteindelijk komt dan toch die moeilijke keuze: Wat wordt de bestemming van de as? Welke behoefte heeft u zelf? Welke behoeften hebben eventuele andere nabestaanden? Heeft uw dierbare zelf bij leven aangegeven wat hij/zij zou wensen? Met behulp van de informatie op deze pagina’s willen wij u een zo volledig mogelijk beeld geven van de mogelijkheden die er vandaag de dag zijn rondom de bestemming van de as.

In principe zijn er op hoofdlijnen wettelijk gezien twee asbestemmingsmogelijkheden:
Het bewaren van de as, of het verstrooien van as. De crematoria van SCB Zoom- en Zegestede bieden een aantal mogelijkheden met betrekking tot het bewaren van de as van‚ uw overleden dierbare. We  hebben  deze voor u zo volledig mogelijk op een rijtje gezet.

Wettelijke bewaartermijn van een maand.
Nadat een crematie heeft plaatsgevonden, krijgt u als nabestaande(n) niet meteen de beschikking over de as van uw dierbare. In Nederland is het wettelijk zo geregeld dat de asbus met daarin de as gedurende maand bewaard moet blijven in de Algemene Nis van het crematorium. De Algemene Nis is een afgesloten ruimte die niet toegankelijk is voor publiek. Echter bestaat bij Crematorium Zoomstede te Bergen op Zoom de mogelijkheid om de eerste vier weken na de crematie de urn te bewaren in het glazen buitencolumbarium, vraag voor meer informatie naar de afdeling asbestemming.

Wij hopen u te kunnen helpen bij het maken van uw keuze. Mocht u na het lezen van deze informatie de behoefte hebben om persoonlijk nader geïnformeerd te worden, dan kunt u uiteraard altijd een afspraak maken met een van onze medewerkers. Zij staan u graag te woord en informeren u vakkundig en met zorg.

Voor het maken van een afspraak kunt u telefonisch contact opnemen met de afdeling Asbestemming op 0164 – 74 54 22 (tussen 09.00 en 12.30 uur) of een email sturen naar asbestemming@zoomenzegestede.nl.

 

Snel naar

  • Zoomstede
  • Zegestede
  • Sieraden
  • Verstrooiing
  • Urnen
  • Herinneringsboek
  • Catalogus
  Urnentuin
  Plaatsing urn in een keldertje dat wordt afgedekt met een herdenkplaat. Hierin kunnen maximaal twee urnen staan.

  • Prijs v.a. € 1.927,- inclusief 10 jaar huur en de herdenkplaat.
  Nissenmuur
  Plaatsing in de nisssenmuur. De nissenmuur bestaat uit meerdere muren die allemaal twee of drie etages hoog zijn. Elke etage bevat nissen waarin maximaal twee urnen kunnen worden geplaatst. De nissen worden na plaatsing van de urn afgedekt met een gedenkplaat. Ook bestaat er een mogelijkheid om twee nissen naast elkaar te kiezen waarbij een gedenkplaat beide nissen afdekt.

  • Prijs v.a. € 1.245,- inclusief 10 jaar huur en gedenkplaat.
  Zuilentuin
  Plaatsing in de Zuilentuin. In de zuilentuin kunnen maximaal twee urnen worden geplaatst in een urnenkelder. Op de gedenkplaat kan na bijzetting van de urn een staand monument worden geplaatst. Diverse vormen en materialen zijn mogelijk.

  • Prijs v.a. € 1.543,- inclusief 10 jaar huur, exclusief monument.
  Colombarium
  Het columbarium is vergelijkbaar met de nissenmuur. Echter, in het columbarium wordt de urn (weerbestendig) bijgezet in een open ruimte die wordt afgesloten met een transparante afdekplaat. Dit betekent dat de urn voor u zichtbaar blijft.

  • Prijs v.a. € 600,- inclusief 10 jaar huur, exclcusief buitenurn.
  Urnenterp
  In een terp (verhoging in het landschap) die is gecreerd op het terrein van het crematorium kunnen – in een betonnen keldertje – maximaal twee urnen worden bijgezet. Het keldertje wordt afgesloten met een gedenkplaat.

  • Prijs v.a. € 1.645,- inclusief 10 jaar huur en gedenkplaat.
  Lelieblad
  Aan de rand van de vijver in het urnenpark kan op een granieten lelieblad een granieten urn – waarin de naam van uw dierbare kan worden gegraveerd – worden bijgezet. De granieten leliebladeren en granieten urnen vormen een harmonieus geheel met de natuurlijke omgeving en de diverse beelden die in het urnenpark zijn geplaatst.

  • Prijs v.a. € 3.264,- inclusief 10 jaar huur en monument.
  Paddenstoel / vlinder
  In de urnentuin is er ook de mogelijkheid voor het plaatsen van urntjes voor kindjes. In de vorm van een vlinder en een paddenstoel. Onder de stippen van de vlinder en paddenstoel worden de urntjes geplaatst.

  • Prijs v.a. € 500,- inclusief 10 jaar huur en monument
  Algemeen strooiveld
  Als u ervoor kiest om de as van uw dierbare te laten verstrooien zonder hierbij aanwezig te willen zijn, dan wordt de as door een van onze medewerk(st)ers verstrooid op het strooiveld.

  Familie strooiveld
  Een asverstrooiing op het terrein van SCB Zoom en Zegestede vindt standaard plaats op het familiestrooiveld. In onderling overleg wordt een afspraak gemaakt met betrekking tot de datum en het tijdstip waarop de verstrooiing van de as plaats zal vinden. De as wordt voor deze gelegenheid vanuit de asbus overgebracht in een zogenaamde asverstrooier. In uw aanwezigheid kan een van onze medewerk(st)ers voor de verstrooiing van de as zorgdragen, maar u mag eventueel ook zelf de as van uw dierbare verstrooien.

   

  Kinder strooiveld / vlindertuin
  Voor het verstrooien van de as van een overleden kindje is er een speciaal kinderstrooiveld aangelegd. U kunt ervoor kiezen om hier de as van uw overleden kind(je) te verstrooien maar dit is uiteraard geen verplichting.

  Eigen plaatsje
  U kunt op twee manieren kiezen voor een eigen plaatsje™. Als u namelijk wilt verstrooien op het terrein van Crematorium Zoomstede, maar toch een vorm wenst om uw dierbare te kunnen gedenken, dan kan er op de plek waar u de as van uw dierbare verstrooit een granieten gedenkplaatje worden geplaatst. De huurperiode voor dit plaatsje is tien jaar en kan daarna worden verlengd. Verstrooien op een eigen, dierbare plek – anders dan op het terrein van het crematorium – kan uiteraard ook. Dit kan op het land, maar ook op het water zijn. Belangrijk is wel dat u een schriftelijke toestemmingsverklaring van de eigenaar van de grond/het water heeft.

  • Prijs v.a. € 1.047,- inclusief 10 jaar huur en gedenkplaatje

     

  Urnenwal
  In de urnenwal wordt de urn geplaats in een keldertje in de wal en afgesloten met een staande gedenkplaat. Er is ruimte voor maximaal 2 urnen.

  • Prijs v.a. € 1.852,- inclusief huur 10 jaar.
  Basaltzuil
  In de staande basaltzuilen kunnen een of twee urnen worden geplaatst. De zuilen bevinden zich aan begin van het urnenpark en gaan mooi op in de natuurlijke omgeving.

  • Prijs v.a. € 2.042,- inclusief huur 10 jaar.
  Keien plantsoen
  Dit plantsoen beschikt over monumenten van kunststof, in de vorm van een ronde kei en een geëtst en gepatineerd zinken blad. Hieronder bevindt zich een grafkeldertje met daarin plaats voor 2 urnen. In het midden van dit plantsoen is een uniek monument geplaatst, een handgemaakte terrazzo zuil met daarop een Yin-Yang schaalelement en ook in de zuil is plaats voor de as van 2 personen.

  • Prijs v.a. € 2.975,- inclusief huur 10 jaar
  Glasterp

  In het urnenpark van Crematorium Zegestede zijn een glasterp en vijver aangelegd. De terp heeft verschillende keldertjes waarin maximaal twee urnen kunnen worden geplaatst. De keldertjes worden afgesloten met een glazen gedenkplaat. De terp is versierd met een glazen monument dat uitkijkt over het urnenpark.

  Houten zuil met glasmonument

  Aan de rand van de vijver zijn verschillende houten zuilen geplaatst met een glasmonument erop. Het glasmonument sluit aan op de stijl van het monument op de glasterp. In de houten zuilen kunnen maximaal twee urnen worden geplaatst.

  • Prijs v.a. € 3.540,- inclusief huur 10 jaar
  Familie strooiveld Zegestede
  Een asverstrooiing op het terrein van SCB Zoom en Zegestede vindt standaard plaats op het familiestrooiveld. In onderling overleg wordt een afspraak gemaakt met betrekking tot de datum en het tijdstip waarop de verstrooiing van de as plaats zal vinden. De as wordt voor deze gelegenheid vanuit de asbus overgebracht in een zogenaamde asverstrooier. In uw aanwezigheid kan een van onze medewerk(st)ers voor de verstrooiing van de as zorgdragen, maar u mag eventueel ook zelf de as van uw dierbare verstrooien. Ook is het mogelijk om bij Crematorium Zegestede te kiezen voor een Basaltnaamplaatje naast het strooiveld.

  Algemeen strooiveld Zegestede
  Als u ervoor kiest om de as van uw dierbare te laten verstrooien zonder hierbij aanwezig te willen zijn, wordt de as door een van onze medewerk(st)ers verstrooid op het strooiveld.

  Urnentuin
  Zegestede heeft een urnentuin. Deze is ingericht met bodembedekkende heesters en vaste planten. Hierin kunnen sierurnen worden geplaatst met daarop eventueel een tekst. In de urnentuin worden plaatsen uitgegeven, waarin maximaal twee asbussen mogen worden geplaatst. Deze plaatsen worden uitgegeven voor twintig jaar en zijn telkens verlengbaar.

  Veel mensen hebben de behoefte om (een deel) van de as die resteert na de crematie van een dierbare bij zich te dragen in de vorm van een sieraad. Weer anderen willen op een meer kunstzinnige manier uitdrukking geven aan de herinnering aan hun dierbare en kiezen ervoor om (een deel van) de as te laten verwerken in een kunstvoorwerp. Ook hieromtrent zijn er talloze mogelijkheden, variërend van een standaardoplossing tot een oplossing die volledig op maat kan worden vervaardigd. Verschillende mogelijkheden worden hieronder benoemd.

  Hangers en Medaillons
  Hangers en medaillons waarin een klein beetje as kan worden geplaatst zodat u dit bij u kunt dragen, zijn vandaag de dag leverbaar in een zeer grote diversiteit aan vormen en materialen. Van traditioneel vormgegeven hangers en medaillons in goud of zilver tot zeer moderne hangers in hedendaagse materialen, zoals bijvoorbeeld roestvrij staal of kunststof.

  • Prijs v.a. 
  Armbanden
  Naast hangers en ringen, kunt u er ook voor kiezen om een klein gedeelte van de as die resteert na de crematie van een dierbare te laten plaatsen in een armband. Met betrekking tot de vormen en materialen van armbanden, geldt hetzelfde als voor andere rouwsieraden die leverbaar zijn: De diversiteit aan materialen en vormen is groot.

  • Prijs v.a. 
  Ringen
  Het is ook mogelijk om een klein gedeelte van de as in een ring te plaatsen. Uitgevoerd in goud, zilver of andere (edel)metalen: de keuzemogelijkheden zijn zeer uitgebreid.

  • Prijs v.a. 
  Glasblaaswerk
  Een subtiele ontwikkeling van de laatste jaren is het versmelten van een klein gedeelte van de as van uw overleden dierbare in een kunstvoorwerp (reliek) van massief glas. Door de combinatie van kleuren, lijnenspel en symboliek kunnen uw gevoelens en persoonlijke wensen vertaald worden naar een uniek gedenkteken. De restjes as in het reliek nemen een zichtbaar bruisend effect aan en zijn niet als as herkenbaar.

  • Prijs v.a. 

  Niet alleen met betrekking tot het bewaren van as zijn er een groot aantal mogelijkheden, ook ten aanzien van het verstrooien van as zijn er een aantal mogelijkheden waaruit u een keuze kunt maken. Een aantal van deze mogelijkheden hebben wij voor u op een rijtje gezet.

  Algemeen strooiveld
  Als u ervoor kiest om de as van uw dierbare te laten verstrooien zonder hierbij aanwezig te willen zijn, dan wordt de as door een van onze medewerk(st)ers verstrooid op het strooiveld.

  Familie strooiveld
  Een asverstrooiing op het terrein van SCB Zoom en Zegestede vindt standaard plaats op het familiestrooiveld. In onderling overleg wordt een afspraak gemaakt met betrekking tot de datum en het tijdstip waarop de verstrooiing van de as plaats zal vinden. De as wordt voor deze gelegenheid vanuit de asbus overgebracht in een zogenaamde asverstrooier. In uw aanwezigheid kan een van onze medewerk(st)ers voor de verstrooiing van de as zorgdragen, maar u mag eventueel ook zelf de as van uw dierbare verstrooien.

   

  Kinder strooiveld / vlindertuin
  Voor het verstrooien van de as van een overleden kindje is er een speciaal kinderstrooiveld aangelegd. U kunt ervoor kiezen om hier de as van uw overleden kind(je) te verstrooien maar dit is uiteraard geen verplichting.

  Familie strooiveld Zegestede
  Een asverstrooiing op het terrein van SCB Zoom en Zegestede vindt standaard plaats op het familiestrooiveld. In onderling overleg wordt een afspraak gemaakt met betrekking tot de datum en het tijdstip waarop de verstrooiing van de as plaats zal vinden. De as wordt voor deze gelegenheid vanuit de asbus overgebracht in een zogenaamde asverstrooier. In uw aanwezigheid kan een van onze medewerk(st)ers voor de verstrooiing van de as zorgdragen, maar u mag eventueel ook zelf de as van uw dierbare verstrooien. Ook is het mogelijk om bij Crematorium Zegestede te kiezen voor een Basaltnaamplaatje naast het strooiveld.

  Algemeen strooiveld Zegestede
  Als u ervoor kiest om de as van uw dierbare te laten verstrooien zonder hierbij aanwezig te willen zijn, wordt de as door een van onze medewerk(st)ers verstrooid op het strooiveld.

  Eigen plaatsje
  U kunt op twee manieren kiezen voor een eigen plaatsje™. Als u namelijk wilt verstrooien op het terrein van Crematorium Zoomstede, maar toch een vorm wenst om uw dierbare te kunnen gedenken, dan kan er op de plek waar u de as van uw dierbare verstrooit een granieten gedenkplaatje worden geplaatst. De huurperiode voor dit plaatsje is tien jaar en kan daarna worden verlengd. Verstrooien op een eigen, dierbare plek – anders dan op het terrein van het crematorium – kan uiteraard ook. Dit kan op het land, maar ook op het water zijn. Belangrijk is wel dat u een schriftelijke toestemmingsverklaring van de eigenaar van de grond/het water heeft.

  • Prijs v.a. € 1.047,- inclusief 10 jaar huur en gedenkplaatje
  Ballonverstrooiing
  Ballonverstrooiing is een nieuwe vorm van asverstrooiing. De ballon (bestaande uit natuurlatex) wordt gevuld met een aanzienlijk deel van de as en met helium. Als het de wens is dat alle as door middel van een ballon de vrijheid krijgt, zal er vanwege het totale gewicht van twee ballonnen gebruik worden gemaakt. Na het loslaten van de ballon zal deze vredig gaan stijgen. De aanwezigen kunnen de ballon in alle rust 5 tot 30 minuten volgen. Op een hoogte van 20 tot 25 kilometer wordt de druk op de ballon zo groot dat deze knapt en zo wordt de as verstrooid over de vier windstreken.

  Prijs v.a. € 750,- exclusief kilometervergoeding

  Verstrooien op zee
  Het is mogelijk om de as van uw dierbare te (laten) verstrooien op de Noordzee. Verstrooien op de Noordzee kan per schip of per vliegtuig, vertrekkend vanuit verschillende locaties. Afhankelijk van uw persoonlijke behoefte kunt u hierbij wel of niet aanwezig zijn. Indien u niet aanwezig wenst te zijn, ontvangt u achteraf schriftelijk bericht wanneer de verstrooiing heeft plaatsgevonden. Wenst u de verstrooiing wel bij te wonen, dan kunt u hiervoor contact opnemen met een van onze medewerk(st)ers.

  Prijs per schip v.a. € 44,- zonder bijzijn van familie

  Prijs per vliegtuig v.a. € 68,- zonder bijzijn van familie

  De urn kan op uw verzoek worden overgebracht naar een ander crematorium voor bijzetting in een urnenmuur, columbarium of om daar de as te laten verstrooien. Sommige begraafplaatsen – ook hiernaartoe kan een urn worden overgebracht – beschikken over een nissenmuur, urnentuin of strooiveld. Een urn kan worden bijgezet in een graf waarin een overledene ligt begraven. Of dit op de begraafplaats van uw keuze ook mogelijk is, kunt u navragen bij de beheerder van de desbetreffende begraafplaats.

  Thuis bewaren
  Wanneer u de behoeft heeft om de urn met daarin de as van uw dierbare thuis te bewaren, is dit mogelijk. De as kan thuis worden bewaard in de originele asbus waarin de as na crematie wordt opgeslagen, maar u kunt ook kiezen voor een sierurn.

  Urnen
  (Sier)urnen zijn verkrijgbaar in een grote diversiteit. Metalen urnen, urnen vervaardigd uit marmer, glas of graniet, klassiek vormgegeven urnen, zodanig als urn herkenbaar, of juist niet. Er is heel veel mogelijk.

  De collectie urnen die SCB Zoom- en Zegestede beschikbaar heeft, is uiteraard te bekijken.

  Herinneringsboek
  In het Herinneringsboek worden op uw verzoek de namen, geboorte- en overlijdensdatum van uw overleden dierbare opgenomen. Het is een bijzondere manier om de gedachten aan uw dierbare op een speciale en waardige manier in herinnering te houden.

  De teksten en afbeeldingen worden door een kalligraaf in Engeland met de hand vervaardigd, waarna deze gegevens een plaats krijgen in het Herinneringsboek. Het Herinneringsboek heeft zowel bij crematorium Zoomstede als Zegestede, een vaste plaats bij de afdeling asbestemming en wordt in een speciaal hiervoor ontworpen kabinet tentoongesteld. Wanneer u op het bij de asbestemmingsbrief bijgevoegde invulformulier aangeeft de basisgegevens van de overledene in het Herinneringsboek te willen laten verwerken, wordt dit kosteloos gedaan. Tegen meerprijs kunt u er  ook voor kiezen de tekst uit te laten breiden of er een afbeelding bij te laten plaatsen.

  Het herinneringsboek is van maandag tot en met vrijdag te bezoeken tussen 09.30 en 13.00 uur. Wilt u het boek op een ander tijdstip bezoeken neem dan telefonisch contact op met de afdeling Asbestemming.

  Hieronder kunt u onze asbestemmingscatalogus downloaden.

  download catalogus