Nieuwe entree crematorium en begraafplaats Zegestede in stijl geopend.

ROOSENDAAL – Onder grote belangstelling opende wethouder Theunis afgelopen dinsdag de nieuwe entree van crematorium en begraafplaats Zegestede. Een oldtimer bracht hem van de nieuwe ingang op de Ruchpensebaan via de pas aangelegde laan naar het crematorium. Daar knipte hij in het bijzijn van de genodigden symbolisch het lint door. In de ontmoetingsruimte, die eveneens een metamorfose heeft ondergaan, werd gezamenlijk stilgestaan bij alle veranderingen die veel bewondering oogstten.

DOOR ELS ROMMERS

In de afgelopen maanden is er erg hard gewerkt in en rondom crematorium en begraafplaats Zegestede. De nieuwe laan, die de naam Laan van Zegestede heeft gekregen, en de entree aan de Rucphensebaan werden aangelegd en bijna 280 nieuwe parkeerplaatsen zijn gerealiseerd. Bovendien is er een stevige, ecologische basis gelegd om te zorgen dat straks de Laan van Zegestede en de parkeerplaatsen omlijst worden door bloemrijk grasland, struiken en meerstammige berken.

Stemmige route
“Naar dit moment hebben we reikhalzend uitgekeken”, zegt Annette van de Meene, directeur van Crematorium en Begraafplaatsen Zoom- en Zegestede verheugd. “Dat zowel vrachtverkeer als rouwstoeten gebruikmaakten van de Ionweg, was onwenselijk. Het betreft twee verkeersstromen met ieder een totaal ander karakter. Dat klopt niet qua rijgedrag, noch qua sfeer. Door de nieuwe laan zijn beeld en beleving weer in overeenstemming met datgene waarvoor men hier is: afscheid nemen van een overleden dierbare of een graf bezoeken. Dat laatste kan nu nog gemakkelijker dankzij zijpaden die vanuit de nieuwe laan naar de afzonderlijke grafcirkels lopen. ”

Nieuwe entree
Veranderingen zijn ook aangebracht aan de toegang en de parkeerplaats op de Rucphensebaan 95. “Die zijn nu exclusief bedoeld voor bezoekers aan Afscheidslocatie De Vier Jaargetijden”, licht de directeur toe. “De parkeerplaatsen op nummer 93 zijn bedoeld voor bezoekers aan uitvaartcentrum Roosendaal, het crematorium en de begraafplaats. De ingang aan de Ionweg is vanaf nu gesloten. We hadden gedacht dat dit voor iedereen wennen zou zijn, maar nog voor de opening werd er al grif gebruikgemaakt van de nieuwe parkeerplaatsen en route. Die zijn rustiger, veiliger én toegankelijker. Als straks de beplanting volgroeid is, zal dit de intieme sfeer die we met dit alles voor ogen hebben, zeker verhogen.”

Huiskamergevoel
Een andere aanpassing op het terrein betreft de vijver met de zwanen, waar men vanuit de aula op uitkijkt. “Vanwege het onderhoud en om esthetische redenen hebben we de grote waterbak vervangen door een smallere waterpartij met fonteinbogen die samen met de zwanen een stemmig beeld oproepen”, aldus de directeur. Binnen is er ook veel veranderd. De ontmoetingsruimte, die nu een buitenterras heeft, doet denken aan een moderne, warme huiskamer, waar dankzij een pui het licht rijkelijk naar binnen stroomt. De wanden zijn versierd met amandelbloesems van Van Gogh en de grote sofa’s zien er troostrijk uit. “Er zijn muren uitgebroken en verplaatst”, aldus de directeur. “Toiletten, garderobe en uitgang zijn nu veel logischer gesitueerd. En de trap naar de bovenverdieping is in de aula geplaatst. We hebben zoveel mogelijk materialen hergebruikt en wij zijn heel blij met het resultaat. En, nog belangrijker, de gasten ook. ”