Stemmige bomenlaan wordt nieuwe entree crematorium Zegestede

ROOSENDAAL – Wie de gang naar crematorium Zegestede aan de Ionweg een aantal malen heeft gemaakt, is er inmiddels aan gewend, maar de nogal opvallende aanrijroute leidt nogal eens tot verwarring bij nieuwe bezoekers, hebben directie en medewerkers van deze afscheidslocatie ervaren. Bovendien blijken de verkeersstromen van het omliggende bedrijventerrein en de rouwstoeten elkaar te bijten en is er behoefte ontstaan aan meer parkeergelegenheid. Alle reden dus voor verandering. “Eén die veel beter past bij de grote impact die een afscheidsceremonie heeft”, pleit directeur Annette van de Meene.

“Tien jaar geleden was het crematorium het eerste gebouw op dit bedrijventerrein. Door de typische infrastructuur is er eigenlijk nooit sprake geweest van een stemmige route die naar onze ingang leidt. Nu de bedrijvigheid in onze directe omgeving ook nog eens toeneemt, vinden we dat het zo niet langer kan”, legt Annette van de Meene het pijnpunt bloot. “Het mag niet zo zijn dat een rouwstoet tussen de vrachtwagens moet laveren om bij onze afscheidslocatie te komen. Andersom is het voor vrachtwagenchauffeurs allesbehalve ideaal om steeds rekening te moeten houden met de toestroom van bezoekers aan het crematorium of een rouwstoet die in een passend tempo de straten vult.”

Sfeerlaan

De oplossing blijkt even eenvoudig als effectief. “Parallel aan de begraafplaats hebben wij een stuk grond in ons bezit dat loopt van de Ionweg naar de Rucphensebaan. Deze groenstrook van ruim 300 meter gaan we inrichten als een sfeervolle laan waarover de rouwstoet zich naar crematorium Zegestede beweegt”, licht de directeur toe. “De nieuwe ingang bevindt zich aan de Rucphensebaan, waar ook onze afscheidslocatie De Vier Jaargetijden met een eigen oprit is gesitueerd. Door de veel sfeervollere setting en het private karakter van deze laan, zal de overgang van de voortrazende wereld naar de verstilling die bij het afscheid van een naaste hoort veel vloeiender en natuurlijker verlopen.”

Breed gedragen project

Vanuit de laan worden diverse zijpaden aangelegd richting de verschillende grafcirkelvelden. Eveneens wordt het aantal parkeerplaatsen bij de nieuwe ingang aan de Rucphensebaan fiks uitgebreid. “Dit komt extra goed uit, nu DELA op die locatie een uitvaartcentrum aan het realiseren is”, stipt Van de Meene aan. “Het aantal bezoekers zal daardoor alleen maar groeien. Hoewel wij de opdrachtgever zijn, wordt ons initiatief breed gedragen, waardoor het als een gezamenlijk project voelt. De omringende bedrijven, de gemeente alsmede de bewoners van Roosendaal en omstreken hebben baat bij deze chique oplossing. Deze nieuwe laan is niet alleen veiliger, maar ook veel passender bij de intieme sfeer van een afscheidsceremonie.”

Zonder obstakels op de weg

VolkerWessels-onderneming KWS Roosendaal neemt de uitvoering van de plannen voor zijn rekening. “Op dit moment zijn de eerste werkzaamheden al begonnen. Eind dit jaar zouden we een heel eind gevorderd moeten zijn”, spreekt de directeur haar verwachting uit. “Het toegangshek aan de Ionweg wordt na de realisatie alleen nog gebruikt door leveranciers. We kijken nu al uit naar de nieuwe situatie, die helemaal in lijn is met onze kijk op afscheid nemen. Die dient persoonlijk, op maat en met de grootst mogelijke zorg plaats te vinden, zonder obstakels op de weg. Letterlijk én figuurlijk in dit geval.”