Praktische zaken

Praktische informatie voor uitvaartbegeleiders

Zie pdf praktische informatie voor uitvaartbegeleiders
Door middel van onderstaande link kunt u praktische informatie inzien van SCB Zoom- en Zegestede. Hierin staat veel bruikbare informatie over de Stichting.

Huisdieren en hulphonden

In onze crematoria zijn (hulp)honden ook van harte welkom. Indien de directe nabestaanden graag hun hond mee willen nemen naar de plechtigheid, is dit mogelijk. Wij zorgen ervoor dat ook voor hem of haar een ‘glaasje’ water gereed staat.

Crematieovens

Crematorium Zoomstede te Bergen op Zoom en crematorium Zegestede te Roosendaal beschikken over dezelfde crematieovens. Voor beide crematoria geldt dat een kist maximaal 105 cm breed, 68 cm hoog en 260 cm lang mag zijn, inclusief handvatten en deksel. Het gewicht van de kist met overledene mag maximaal 350 kg zijn. Wanneer het gewicht van de kist en de overledene tezamen meer bedraagt dan 250 kg, dient u dit uiterlijk één werkdag voor de crematie te melden aan de Stichting.

Kisten
Een kist van vurenhout, grenenhout of spaanplaat is het meest geschikt voor crematie. De bodem moet geheel vlak zijn (dus geen randen of latten eronder). De kist mag gekleurd worden, maar mag niet gevernist zijn. Sierkisten, kisten van kunststof, kisten beplakt met een kunststof folie, kisten van karton, wollen kisten en kisten met een metalen binnenkist kunnen niet voor een crematie/begraving gebruikt worden. Verder mag er geen glas in of aan de kist zijn aangebracht, dient de bril (bij een crematie) van de overledene te zijn verwijderd en mogen geen mobiele telefoons en andere schadelijke niet-lichaamseigen artikelen in de kist worden meegegeven. Voor overige informatie kunt u de inspectierichtlijnen van de Wet op de lijkbezorging raadplegen. Wij hanteren de gedragsregels uitgegeven door VTU kistencommissie.

Bij een crematie worden sierschroeven, handgrepen, zijstangen en dergelijke gerecycled. De Stichting adviseert de kist te (laten) voorzien van beslag dat vanaf de buitenzijde van de kist eenvoudig te verwijderen is.

Crematie/begraving zonder kist
De mogelijkheid bestaat een overledene op een zogenaamde plank, voorzien van een vlakke onderkant, met een opstaande rand, te cremeren/te begraven. In dat geval mogen geen lichaamsdelen zichtbaar zijn.

Implantaten met batterijen:
Naast de pacemaker is er de laatste jaren een aantal apparaten bijgekomen die in het lichaam geplaatst worden met een batterij:

  • IAD, een interne defibrillator
  • ICD, een interne cardioversie defibrillator
  • Neurostimulator
  • Interne hartritme monitor
  • Elektronische pijnbestrijdingDit is geen complete opgave en er komen nog steeds nieuwe technieken bij.

De Micra Pacemaker is hierop een uitzondering. Deze nieuwe pacemaker is 93% kleiner dan andere pacemakers, heeft geen stimulatiebegeleidingsdraad en wordt rechtstreeks in het hart geplaatst. Deze pacemaker vormt geen gevaar tijdens de crematie en mag dus in het lichaam blijven.

Het uitdrukkelijk advies is om al deze implantaten te verwijderen voor de crematie. Ze bevatten allemaal dezelfde batterijtechniek, welke schadelijk kan zijn. Het verzoek aan u om hiervoor zorg te (laten) dragen. Radionucliden (Jodium therapie 1-125-implantaat) en of een gipsomhulsels dienen ook verwijderd te zijn. Sieraden van de overledene dienen te zijn verwijderd, vóórdat de kist in het crematorium/ op de begraafplaats arriveert. Het is niet mogelijk om na de crematie/begraving restanten van edelmetalen of chirurgisch staal te retourneren.

Registratienummer overledene
Artikel 8 van de Wet op de Lijkbezorging omschrijft dat op de kist of ander omhulsel een registratienummer bevestigd dient te zijn dat correspondeert met de bijgeleverde documentatie. Er mag pas begraven of gecremeerd worden, wanneer is vastgesteld dat deze nummers overeenkomen. Zo niet, dan dient de overledene te worden geïdentificeerd door twee personen die de overledene bij leven hebben gekend.

De wet stelt niet vast op welk moment de nummercontrole dient te worden gedaan. Om hier zowel voor u als voor onze medewerkers duidelijkheid in te scheppen, hanteren wij het volgende beleid: Bij de aankomst van de rouwauto bij onze crematoria of begraafplaats dient het lijkomhulsel voorzien te zijn van een registratienummer. De aulamedewerker zal dit controleren op het moment dat de overledene uit de rouwauto wordt gehaald. Wanneer er geen registratienummer bevestigd is, of wanneer het nummer niet één op één overeenkomt met het nummer op de documenten, zal worden overgegaan tot identificatie van de overledene.